Planten snoeien in maart


Deze maand vragen veel planten uw zorg. Een levendig tuinseizoen begint met een goede snoeistart! Wanneer u uw planten deze aandacht geeft, geniet u ook dit jaar van hun prachtige groei en bloei.

Rozen
Maart is de maand bij uitstek voor het snoeien van rozen. In bijna iedere tuin is wel een variant te vinden. Niet alle soorten hebben echter dezelfde snoeiwijze. Daarom geven wij u wat snoeitips voor de verschillende rozen.

  • Struikrozen. Terugsnoeien tot een hoogte van ongeveer 45 cm. Oude en dode takken kunt u het best helemaal verwijderen. Laat maximaal 5 takken per struik zitten.
  • Stamrozen. Snoei hierbij tot boven de entplaats; daar waar de kroon en de onderstam met elkaar verbonden zijn. Kort de takken in tot een maximale lengte van 40 cm. Knip de takken wel vlak boven een nieuwe knop met uitlopers (een 'oog') af. Knip wilde scheuten uit de stam.
  • Klimrozen. Laat de hoofdtakken het liefst even met rust. Snoei de zijtakken flink terug tot boven het vijfde oog. Een oude klimroos verjongen? Knip dan onderaan een oude hoofdtak weg.

Clematis
De Clematis kent vroegbloeiende en laatbloeiende soorten en daarom twee verschillende snoeitijdstippen. Deze zijn afhankelijk van de bloeitijd van de Clematis.

  • Vroegbloeiend (bloei in voorzomer van mei - juli). Deze Clematissen bloeien op zogenaamd ‘oud hout'. Dit zijn ranken die vorig jaar zijn aangegroeid. Laat deze soorten nog even met rust! Als u deze namelijk al in het voorjaar snoeit, verwijdert u dus alle opkomende bloei. In juni kunnen deze soorten licht terug worden gesnoeid.
  • Laatbloeiend. Deze Clematissen bloeien op ranken die ze in de zomer aanmaken. Voor deze soorten is een snoeibeurt in het voorjaar (maart bij voorkeur) uiterst geschikt.

Zomerbloeiende heesters
Snoei heesters die in de zomer bloeien het liefst nog deze maand. Houd hierbij aan dat het gaat om struiken die hun hoofdbloei na 1 juli hebben en dus op eenjarig hout bloeien. Door te snoeien in maart, ontstaan er nieuwe scheuten. Deze zorgen straks voor een rijkere en prachtige bloei.

Vaste planten
Knip alle bovengronds afgestorven delen van de vaste planten tot op de grond af. Als de vaste planten al jonge uitlopers hebben gevormd, is dit ook het moment om vaste planten te scheuren of te splitsen en te (ver)planten. Zo kunt u dit jaar wederom van de prachtige nieuwe bloei genieten!

Hortensia's kunt u nu snoeien, als u wilt, door een paar van de oudste takken laag weg te snoeien.
Snoei niet alles weg want dan zal de struik dit jaar niet bloeien. Snoei Hortensia's dus in 3 fasen. Ieder jaar in maart een derde en de struik zal ondertussen met de overige takken blijven bloeien.
Laat de uitgebloeide bloemen liever nog aan de struik. Ze bieden enige bescherming voor de nieuwe knoppen die dat tot in april nog wel kunnen gebruiken.

Siergrassen snoeien doe je het beste in het vroege voorjaar, voordat ze weer uit gaan lopen.
In de winter zijn ze ook nog decoratief, dus je laat ze zo lang mogelijk staan.

Cortaderia (Pampasgras) snoeien doe je in het vroege voorjaar. In de winter kan de plant alle
groen (en meer) gebruiken om niet te bevriezen. Maar aan het eind van de winter, als de strenge
vorst geweest is, is dat niet meer nodig. Een beetje nachtvorst is geen probleem voor Pampasgras. Trek handschoenen aan, het blad is hard en scherp. En knip de hele pol af tot een hoogte van
ca. 30 cm.

De later bloeiende Clematissen mogen nu worden gesnoeid.

Vlinderstruiken worden in maart gesnoeid. Snoei gerust alle takken tot kort bij de grond af om de
struik compact te houden. Mag de struik hoger worden, snoei dan hoger en snoei in de volgende
jaren alleen de nieuwe takken weg.

De Hydrangea ‘Annabelle' (Hydrangea arborescens ‘Annabelle') bloeit op éénjarig hout en kan dus in maart worden teruggesnoeid, zonder daarmee de bloei te schaden.

De Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) kan wel gewoon worden gesnoeid. Ze bloeit op nieuw hout dat ze eerst nog in voorjaar en zomer aan gaat maken.


Aanbevolen producten

Aanrader!
Set van schepje en harkje

€ 5,95

Aanrader!
Bakker handgereedschappen

vanaf € 8,95

org:/logos/qualitymark_k.hof.jpgorg:/logos/qualitymark_k.hof.jpg

Veilig betalen met de volgende betaalmethodes … org:/logos/Betaal_footer.jpg