Optimaal genieten van uw gazon


Niets is zo fris en stralend als een groen grasmat in uw tuin! In de zomer krijgt het gras het nogal eens te verduren van hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad. Om het gazon er ook in augustus stralend bij te laten liggen, zetten we de belangrijkste aspecten even voor u op een rij.

Maaien
Maait u het gazon regelmatig. Uiteraard is dit afhankelijk van de groei. U kunt uitgaan van gemiddeld één á twee keer per week. In droge periodes met aanhoudende zon kunt u beter minder vaak (of niet) maaien en het gras wat langer houden. Een te kort gazon loopt dan namelijk het risico te verbranden (geel worden). Maait u bij warm weer het liefst 's avonds om uitdroging te voorkomen. Met de verse sneden van het maaien verdampt het vocht in de grond namelijk veel sneller!

Kanten knippen
Wanneer u de randen van uw gazon ook bijhoudt, draagt dat bij aan een nette uitstraling van uw tuin. Tevens hoeft u zo maar eenmaal per jaar (lente) de randen helemaal opnieuw af te steken. De kanten kunt u knippen met een kantenschaar of een trimmer met nylon snijdraad. Haalt u vervolgens wel het afval weg? Zo zorgt u ervoor dat niets doorgroeit in paden en/of bedden.

Sproeien
Waterdruppels werken bij zonlicht als een vergrootglas, waardoor brandplekken ontstaan in uw gazon. Daarnaast verdampt gedurende de middag het meeste water meteen. Des te meer redenen om niet tijdens de middaguren te sproeien. De vroege ochtend of namiddag zijn de meest gunstige tijdstippen.
Daarnaast heeft het de voorkeur om tweemaal per week langdurig te sproeien in plaats van dagelijks een paar minuten. Wanneer u kort sproeit, dringt het water nauwelijks in de grond en bereikt de wortels vrijwel niet.
Een kort gazon dat op droge (zand)grond ligt, kunt u beter wel iedere dag even sproeien. Anders wordt het bruin.

Mest
Met een dosis gazonmest zorgt u voor sterke wortels. Dit maakt dat uw grasmat weer snel kan herstellen. Voor een mooi resultaat bemest u het gazon deze maand met kalkammonsalpeter. We adviseren altijd de aanwijzingen op de verpakking te hanteren. Buiten dat het geen nut heeft om de oplossing te versterken, kan het ook schade aanrichten. Er zullen dan gele plekken in het gras ontstaan.

Verticuteren
Om te groeien heeft gras lucht, licht en water nodig. Mos, onkruid en maaien veroorzaken een viltlaag, waardoor het water moeilijk wegloopt. De wortels krijgen dan steeds minder lucht. Door te verticuteren haalt u het mos en de viltlaag weg. Daarbij worden de wortels doorgesneden. Water en lucht kunnen er ook weer bij. Dit zal de groei behoorlijk stimuleren.

Na het verticuteren zaait u eventueel bij met schaduwminnend graszaad. Vervolgens rolt u alles weer terug met de grasroller. Na deze behandeling ziet het gazon er een beetje ruig uit, maar dit is na een week of drie weer voorbij.
Let op! Gebruik nooit een verticuteermachine op nat gras. Dit heeft een averechts effect!


Aanbevolen producten

Aanrader!
Fiskars® QuikFit adapter

€ 9,95

Aanrader!
Fiskars® Premium harkje

€ 11,95

Aanrader!
Fiskars® premium plantschepje

€ 11,95

org:/logos/qualitymark_k.hof.jpgorg:/logos/qualitymark_k.hof.jpg

Veilig betalen met de volgende betaalmethodes … org:/logos/Betaal_footer.jpg