Snoeitips appelbomen


Nu de laatste oogst nadert en de bladeren van de appelbomen vallen, is deze periode uitstekend geschikt om appelbomen de jaarlijkse verjongings- of wintersnoei te geven.

Bij appelbomen bestaat de snoei veelal uit het terugsnoeien van de hoofdtakken. U haalt ongeveer eenderde van die takken weg en snoeit de lange zijtakken tot twee of drie knoppen terug. Op deze zijtakken wordt het vruchthout gevormd. Wanneer dit vruchthout korter is dan 25 centimeter, heeft het zich deze zomer pas gevormd en kunt u het beter niet snoeien. Langere takken kunt u uiteraard wel snoeien, zodat u niet teveel takken bij elkaar krijgt. De hoofdscheuten van de takken kunt u toppen (het bovenste groeipunt van een scheut of stengel verwijderen), waarbij u drie tot vier knoppen terug snoeit. Op deze manier wordt de aangroei van nieuwe zijscheuten gestimuleerd.

In de loop van tijd kunt u het beste vijf hoofdtakken (gesteltakken) aanhouden, welke op diverse hoogten van de stam van de appelboom beginnen en in verschillende richtingen wijzen. Als het nodig blijkt, kunt u de takken naar beneden buigen en deze met touw of band vastzetten. Na een jaar kunt u dit weer gewoon verwijderen.

Wanneer oude takken van de appelboom elkaar kruisen of botsen, kunt u deze het beste verwijderen. Dit voorkomt beschadigingen en zorgt er tevens voor dat het hart van de boom open wordt gehouden. De verbeterde luchtcirculatie die zo ontstaat, verkleint de kans op ziekten. Daarnaast krijgt de kroon van de boom op deze manier meer licht.


Aanbevolen producten

Aanrader!
Fiskars® Snoeigiraffe

€ 79,95

Aanrader!
Kinzo snoeiset

€ 33,95

org:/logos/qualitymark_k.hof.jpgorg:/logos/qualitymark_k.hof.jpg

Veilig betalen met de volgende betaalmethodes … org:/logos/Betaal_footer.jpg