Snoeien Linde


Tilia

Linde-1 Linde-1
Kleinbladige linde Grootbladige linde
Tilia cordata (Winterlinde) Tilia platyphyllos

Er bestaan nogal wat verschillende soorten Linde. Deze prachtige bomen kunnen honderden jaren oud worden. Mede daardoor hebben ze vele namen gekregen. Hierboven vind u de kleinbladige en de grootbladige Linde. Vrijwel alle soorten Tilia kunnen op dezelfde manier worden gesnoeid. Ze hebben een groot regeneratievermogen en we zullen ze dus niet snel blijvende schade toebrengen als we te fanatiek snoeien.

Linde snoeien in juni
Juni is de perfecte maand om lage zijtakken van de Linde weg te halen. Wel vooropgesteld dat u een mooie hoge stam wilt. Laat daarbij wel de takkraag intact. Zaag bij dikke takken eerst een inkeping aan de onderzijde, zaag daarna pas aan de bovenzijde. Zo voorkomt u dat de tak van de Linde afscheurt. Zaag een tak in eerste instantie op ca. 10 cm van de stam af, daarna pas de stomp die u daarmee heeft veroorzaakt. Let erop dat u voldoende afstand houdt van de stam om de takkraag te sparen.

Snoeien in september
Om jonge Linde bomen in een vorm te snoeien, kunnen we alle hulp gebruiken die we kunnen vinden. Onze tip: snoei de bomen als het blad er nog aan zit. Met het blad nog aan de boom, kan de vorm namelijk veel beter worden beoordeeld. De beste snoeiperiode is dus net voordat het blad afvalt.

Linde snoeien tussen oktober en maart
Als u bij oudere bomen de kroon wilt corrigeren, kunt u dat het best in de wintermaanden doen. Snoei echter nooit als het vriest! Het corrigeren van de kroon van de Linde is natuurlijk erg smaakgebonden. Daar zijn dus geen wetten voor. Als u bijvoorbeeld een hekel heeft aan de verticale takken die soms dwars door een kroon heen kunnen groeien, kunt u ze het beste weg halen. Houd hierbij dan wel rekening met de takkraag.
Het is uiteraard ook mogelijk om de Linde te dunnen om de kroon meer licht en lucht te geven. Veel dood hout in de kroon, kan bijvoorbeeld een aanleiding zijn om de kroon van de Linde wat te dunnen. Let er wel op om de takken eerst aan de onderzijde een paar centimeter in te zagen. Daarna kunt u pas aan de bovenzijde beginnen.

Wortelopslag tijdens groeiseizoen
Gedurende het hele groeiseizoen van de Linde kunt u wortelopslag gewoon wegknippen.


Aanbevolen producten

Aanrader!
Fiskars® Snoeigiraffe

€ 79,95

Aanrader!
Kinzo snoeiset

€ 33,95

org:/logos/qualitymark_k.hof.jpgorg:/logos/qualitymark_k.hof.jpg

Veilig betalen met de volgende betaalmethodes … org:/logos/Betaal_footer.jpg