Dahlia's planten en oprooien


Dahlia's kunt u in mei buiten planten of vanaf februari in potten voortrekken. In warmere klimaten (waar het niet vriest) kunnen dahlia’s zelfs in de nazomer worden geplant, zodat ze in de winter bloeien.

De plant is niet winterhard. Daarom kunt u de knollen het beste oprooien vóór de eerste vorst. Als u in een mild klimaat woont, kunt u besluiten uw knollen ‘s winters toch in de grond te laten. Houdt daar dan wel rekening mee bij het planten. Normaal doet u dat zo'n 15 tot 23 centimeter diep. Laat u ze echter overwinteren, houdt dan het dubbele aan!

Eigenlijk is het zonde om de dahlia's voor de eerste vorst te rooien, want ze nemen in de herfst het meest in omvang en gewicht toe. Te vroeg oprooien verkort het groeiseizoen en gaat ten koste van zowel de gezondheid, als de grootte van de plant voor het volgende jaar. In een klimaat waarbij ‘s winters de kans op temperaturen onder de -5°C groot is, rooit u de knollen daarom het liefst ná de eerste nachtvorst op.
Voor u ze voorzichtig opspit, snijdt u de stengels circa 15 centimeter boven de grond af. Schut vervolgens het meeste aarde eraf en zet ze op hun kop. Doordat het meeste vocht op deze manier uit de holle stengels loopt, drogen de knollen enigszins. Wees voorzichtig tijdens het rooien. Kwets ze niet!
Leg, als u de dahlia's in de grond laat, er dan een flinke laag stro of grof verteerde compost overheen!

Bewaren
Bewaar de opgedroogde knollen koel, vorstvrij, donker en droog. Doe ze bijvoorbeeld in een kistje of een flinke pot, waarin u ze afdekt met potgrond, zand of zaagsel. Houdt wel in de gaten dat ze niet uitdrogen! Anders de knollen even vochtig maken.
Let er wel op dat u ze niet in een te warme ruimte legt, want dan verschrompelen de knollen en worden ze waardeloos!


Aanbevolen producten

Aanrader!
Pompondahlia Mix

vanaf € 8,95

Aanrader!
Laagblijvende perkdahlia's

vanaf € 4,79

org:/logos/qualitymark_k.hof.jpgorg:/logos/qualitymark_k.hof.jpg

Veilig betalen met de volgende betaalmethodes … org:/logos/Betaal_footer.jpg